Close

Psihologie

Psihologia este stiinta care studiaza comportamentul si mintea umana. Mai exact, psihologia este un demers stiintific prin care se obtin cunostiinte prin metode sistematice si obiective; psihologii studiaza comportamentul – ceea ce face referire la orice actiune sau reactie ce poate fi masurata sau observata; psihologii studiaza mintea – ceea ce face referire atat la starile mentale constiente cat si inconstiente.

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie.

Psihoterapia este un proces interactiv intre o persoana si un psihoterapeut calificat. Scopul psihoterapiei este explorarea gandurilor, sentimentelor, comportamentului pentru rezolvarea problemelor si atingerea unui nivel ridicat de bine.

Psihoterapeutul foloseste o serie de tehnici bazate pe construirea de relatii experientiale, dialog, de comunicare si schimbari comportamentale, care sunt concepute pentru a imbunatati sanatatea mintala a unui client sau pacient, sau pentru a imbunatati relatiile de grup (cum ar fi intr-o familie).

Oamaneii vin la terapie:

  • datorita felului in care se simt: sunt deprimat, anxios, furios, confuz, ingrijorat, coplesit, sunt inferior, nesigur, timid, singur, dezamagit de viata mea
  • pentru ca au diverse simptome: am atacuri de panica, cosmaruri, insomnii, crize de furie, crize de plans, obsesii, imi schimb dispozitia foarte des
  • pentru ca intampina probleme in relatiile cu ceilalti: am probleme cu partenerul, cu copiii, parintii, prietenii, nimeni nu ma intelege, nu o mai scot la capat cu nimeni
  • pentru ca nu isi pot controla unele comportamente care le fac rau: ma lupt cu dependenta de alcool, de droguri, cu nevoia de a manca, cu abuzul din partea partenerului
  • pentru ca nu pot depasi o durere foarte mare din trecutul lor: am crescut intr-o familie disfunctionala, am pierdut unul dintre parinti timpuriu, parintii au divortat, am fost mereu tapul ispasitor in familie, cu colegii, am fost abuzat emotional, am suferit abuzuri fizice, sexuale
  • datorita unor situatii dificile cu care se confrunta in momentul actual: sunt un parinte singur, am divortat, nu mai am serviciu, am pierdut pe cineva drag
  • pentru ca simt o insatisfactie generala legata de viata lor: sunt nefericit, in deriva, blocat, repet aceleasi greseli

Iar altii, incep o psihoterapie nu pentru ca se simt tulburati in vreun fel, ci pentru ca vor sa afle mai multe despre ei insisi, sa exploreze o parte din ei care este inca neexplorata si pentru ca stiu ca psihoterapia este ceva ce le poate imbunatati viata.

Serviciile oferite Consiliere psihologica
Consilierea psihologica este o forma de ajutor specializat, practicat de catre o persoana calificata (psiholog sau psihiatru).

Consilierea este o interventie de durata scurta sau medie, se adreseaza comportamentelor problematice ale clientului, optimizarii capacitatilor sale de comunicare, cat si altor aspecte bine delimitate, se centreaza pe situatiile prezentului si nu pe trecut. Consilierea psihologica nu este o forma de tratament a tulburarilor mentale.

Consilierea psihologica poate fi un sprijin valoros pentru tine in situatii ca: dificultati in luarea deciziilor, gasirea resurselor pentru a face fata unor situatii dificile din viata ta, pierderea stimei de sine, separare sau divort, pierderea unei persoane dragi si altele.

Consilierul tau iti va oferi un spatiu sigur si confidential in care sa poti sa ai acces la sentimentele tale si sa poti explora momentul dificil prin care treci. El nu iti va da sfaturi ci te va ajuta, te va sustine sa iti poti gasi increderea pierduta si capacitatea de a te baza pe tine si nu pe ceea ce cred altii, sa gasesti raspunsurile tale, raspunsuri care inseamna mult mai mult pentru tine decat un sfat.

Dezvoltare personala
Dezvoltarea personala se adreseaza celor care doresc sa se maturizeze psiho-spiritual, sa se autodepaseasca si sa-si implineasca viata, sa invete cum sa-si rezolve problemele existentiale si sa dezvolte relatii mai bune cu cei din jur. Obiectivul principal al autocunoasterii si dezvoltarii personale il reprezinta dezvoltarea abilitatilor de autoevaluare realista a propriilor caracteristici si de autoreglare emotionala si comportamentala in situatii diverse legate de viata si cariera.

In timpul procesului de dezvoltare personala, persoana isi exploreaza propriile abilitati, emotii, motivatii, atitudini, care alcatuiesc imaginea sa de sine.

Aspectele relevante ale autocunoasterii si dezvoltarii personale sunt:

  • imaginea de sine
  • aptitudinile si abilitatile personale
  • sistemul motivational
  • emotiile si mecanismele de aparare
  • autoeficacitatea personala

Constientizarea modului in care o persoana isi traieste propriile sentimente si emotii este un prim pas in autoreglarea emotiilor si favorizarea unei stime de sine ridicate, aspecte esentiale in cadrul procesului de autoactualizare.

Evaluare psihologica
Prin diagnostic si evaluare psihologica intelegem investigarea si psihodiagnosticul tulburarilor psihice, dar si a altor conditii de patologie in care sunt implicate mecanisme psihologice.

Evaluarea psihologica poate cuprinde:

  • evaluarea starii de sanatate mintala
  • evaluarea cognitiva si neuropsihologica
  • evaluarea comportamentala
  • evaluarea emotionala (afectiva)
  • evaluarea personalitatii si a mecanismelor de adaptare/aparare
  • evaluarea anumitor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei
  • evaluarea gradului de discernamant
  • evaluarea dezvoltarii psihologice.

Procesul de evaluare psihologica se realizeaza cu ajutorul probelor psihologice (teste), interviurilor si altor instrumente utilizate de psihologul clinician.

Rezolvarea problemelor copiilor si adolescentilor
Copiii sunt foarte sensibili la viata de familie, dar si la alte medii cu care intra in contact si nu se adapteaza mai usor decat adultii si nici nu sunt mai putin afectati de probleme, ci dimpotriva, ei au mai putina experienta, mai putine abilitati de a face fata unor situatii dificile si mai putin control asupra mediului.

De asemenea, le este dificil sa isi descrie problemele emotionale. Copiii isi arata deseori nemultumirea, stresul, in diverse moduri indirecte, ca: iritabilitate, probleme legate de somn sau de alimentatie, schimbari in personalitatea lor, acuze fizice, indiferenta pentru siguranta lor, probleme la scoala, probleme in relatiile cu ceilalti, se comporta ca si cum ar fi mai mici sau mai mari decat sunt, etc.

Psihoterapia copilului difera de cea a adultului, psihoterapeutul nu discuta problemele, ci le exploreaza si lucreaza impreuna cu copilul pentru a le rezolva prin intermediul jocului si al desenului. Jocul unui copil este o forma de comunicare a felului in care acesta isi experimenteaza propria lume si de exprimare a dificultatilor pe care le intampina. Jocul mai este si o metoda de “vindecare” pentru copil. Atunci cand acesta isi “joaca” fricile si dificultatile intr-un context in care acestea sunt intelese, copilul va putea sa mearga mai departe.

Psihoterapia pentru adolescenti este asemanatoare cu cea pentru adulti. Adolescentii gasesc de cele mai multe ori psihoterapia ca pe locul in care se pot privi pe ei insisi, se pot concentra asupra persoanei lor, asupra experientelor si a relatiilor cu ceilalti, asupra problemelor pe care le au in familie, cu colegii si isi descopera sperantele, visele si temerile.

Psihoterapia ii ajuta pe copii si pe adolescenti, le poate oferi sprijin emotional, ii sustine in rezolvarea conflictelor cu ceilalti, sa isi inteleaga sentimentele si problemele, pot incerca solutii noi pentru probleme mai vechi.

Scopurile unei psihoterapii pentru copii sau adolescenti pot fi specifice (rezolvarea anumitor simptome, schimbari de comportament, etc.) sau mai generale (diminuarea anxietatii, imbunatatirea stimei de sine, etc.).

Unele dintre problemele pentru care adolescentii vin la terapie sunt: conflicte in familie, abuz, adictii, dificultati de invatare, stima de sine scazuta, auto-mutilari, ganduri suicidare, tulburari alimentare, esec scolar, frica, anxietate, etc.

Problemele copiilor care vin la terapie pot fi: enurezis, encoprezis, rosul unghiilor, crize de furie, retragere din diverse activitati, esec scolar, absenteism, hiperactivitate, agresivitate excesiva, timiditate, opozitionism, anxietate si altele.

Terapie de cuplu
Deseori credem ca relatia cu partenerul, casatoria, vor fi foarte armonioase si romantice. In legatura cu aceste relatii ne facem sperante mari, avem asteptari la fel de mari, dar intr-o relatie, din pacate, apar foarte des multe dezamagiri legate de noi sau de partener.

Relatiile dintre parteneri sunt foarte complexe, fiecare dintre ei vine in acea relatie cu o istorie personala, cu experientele sale, cu sentimente legate de trecut si se ajunge uneori la o lipsa foarte mare de comunicare intre cei doi, la insatisfactie, resentimente.

Daca simti ca in relatia ta au aparut probleme, gandeste-te la psihoterapia de cuplu ca la un ajutor pentru a-ti “vindeca” relatia sau pentru a descoperi ceea ce iti doresti cu adevarat de la ea. Psihoterapia de cuplu iti poate oferi perspective noi, dobandirea unor abilitati, discutarea conflictelor intre parteneri intr-un spatiu neutru. Problemele abordate intr-o psihoterapie de cuplu pot fi legate de intimitate, putere, control, luarea deciziilor, etc si in spatiul terapeutic se vor diferentia de cele mai multe ori “luptele individuale” ale fiecaruia de cele care isi au originile in relatie.

Terapeutul vostru nu va va judeca si nici nu va fi de partea unuia dintre voi.

Indiferent de cate temeri ai putea avea in legatura cu psihoterapia de cuplu, teama ca mai mult va va separa decat sa va apropie, sentimente de rusine si vinovatie pentru ca ai anumite probleme in cuplu, nu uita ca a cauta ajutor este un semn de maturitate si nu de insecuritate, este o dovada de curaj si reflecta sperantele pe care ti le faci in legatura cu relatia ta.

Terapie de familie
Serviciile noastre de psihoterapie de familie te pot ajuta in identificarea, recunoasterea si rezolvarea dificultatilor prin care trece familia ta. Aceste incercari dificile care au aparut in viata ta pot fi legate de comunicarea cu partenerul/partenera sau cu membrii familiei tale, pierderea increderii in celalalt, unele probleme in relatia parinte – copil sau parinte – adolescent, perioade de stres sau de lipsuri financiare, evenimente traumatice, diverse schimbari sau tranzitii, divort, separare, probleme sexuale si altele.

Psihoterapia te poate sustine pe drumul rezolvarii conflictelor cu care te confrunti, si pentru a-ti reconstrui o relatie multumitoare.

Este bine sa stii ca atunci cand un membru al familiei tale trece printr-o perioada dificila, toti veti fi afectati si este util si pentru tine si pentru ceilalti sa va reuniti si sa incercati impreuna sa rezolvati neplacerile. In terapia de familie simptomul unei persoane este vazut in contextul largit al intregii familii, de exemplu depresia unui adolescent ar putea fi legata de neintelegerile din casnicia parintilor sai.

Familia poate fi cea mai importanta sursa de dragoste si confort, dar uneori si de durere si suferinta.

Psihoterapia de familie imbunatateste, “vindeca” relatiile, dezvolta capacitatea de a face fata problemelor, intareste si imbogateste comunicarea si schimba felul in care sunteti atenti la nevoile si sentimentele celorlalti.

Terapie individuale
Psihoterapia este tratamentul problemelor de natura emotionala sau mentala, prin metode psihologice, tratament prin care o persoana calificata pentru a practica psihoterapia stabileste o relatie profesionala cu un pacient in vederea inlaturarii sau modificarii unor simptome, a unor comportamente disfunctionale si pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii personale.

Persoanele care urmeaza o psihoterapie o pot face din foarte multe motive, cel mai des o fac pentru ca traiesc sentimente de nefericire, de neimplinire sau pentru ca au diverse simptome.

Psihoterapia este un spatiu sigur, confidential, in care te simti acceptat si in care poti explora fortele constiente si inconstiente care iti motiveaza comportamentele. Intr-o psihoterapie poti deveni constient de lumea ta interioara si vei dobandi o privire mai obiectiva asupra dificultatilor tale.

Problemele psihologice se trateaza prin comunicarea si prin relatia cu terapeutul, relatie profesionala bazata pe principii, structura si tehnici terapeutice.

Terapie de grup
Psihoterapia de grup, ca si psihoterapia individuala, este o forma de ajutor pentru persoanele care se confrunta cu diverse dificultati emotionale sau in relatiile interpersonale. Spre deosebire de psihoterapia individuala, unde se intalnesc un pacient si un terapeut, psihoterapia de grup se desfasoara intre un grup de persoane si unul sau doi terapeuti.

Membrii grupului de terapie impartasesc cu ceilalti dificultati personale, ganduri, trairi, situatii din viata lor si primesc un feedback de la persoane cu dificultati similare cat si de la terapeut. In grup se invata si se practica moduri noi de relationare, se dobandesc noi perspective asupra problemelor, ceea ce ajuta la obtinerea schimbarii dorite.

Grupul poate deveni o sursa importanta de sprijin intr-o perioada dificila din viata ta.

Psihoterapia de grup este indicata unei game destul de largi de probleme si dificultati, printre cele mai intalnite sunt:

  • nevoia de a fi ascultat, ajutat si acceptat
  • dificultati in relatiile interpersonale (legate de intimitate, stima de sine, incredere, etc.)
  • sentimente de singuratate, tristete, anxietate, furie, depresie, etc.
  • ingrijorari legate de rolul de parinte (impactul unui divort, dificultati de invatare ale copilului sau probleme de comportament, etc.)
  • imbatranirea
  • probleme medicale
  • pierderea cuiva drag
  • probleme cu alcoolul, drogurile sau alte substante

Confidentialitatea Relatia dintre medic si pacient cat si cea dintre psiholog si pacient/client se afla sub semnul confidentialitatii, ceea ce inseamna ca informatiile obtinute in urma activitatilor profesionale (subiecte investigate, diagnostic, strategii terapeutice, evolutie) sunt protejate in cadrul relatiei respective.

Informatii cu caracter confidential pot fi furnizate: cu acordul pacientului/clientului, daca acestea sunt utile altor persoane acreditate implicate in tratament sau in scop didactic, cu conditia pastrarii anonimatului. Ies de sub incidenta acestui drept situatiile in care persoana in cauza reprezinta un pericol pentru ea insasi sau pentru altii.

Serviciile sunt oferite de Psiholog Carmen Petromăneanț

Pentru informatii suplimentare contactati-ne!