Close

May 4, 2016

Punctia in cazul nodulilor tiroidieni

Prevalenta lor atinge 50% pentru polpulatia feminina de peste 40 de ani. Aici ne referim la nodulii tiroidieni descoperiti la examenul clinic (palparea glandei tiroide) cat si la cei descoperiti intamplator in cadrul unor investigatii imagistice (ecografie, tomografie computerizata, RMN cervical). Aproximativ 90-92% dintre ei sunt benigni. Este usor de inteles ca cei mai multi noduli tiroidieni nu au indicatie operatorie (tiroidectomie/hemitiroidectomie). In facilitarea deciziei terapeutice au rol nivelul hormonilor tiroidieni (TSH, fT4), al calcitoninei, aspectul ecografic si dimensiunile nodulului, eventual scintigrama tiroidiana, caracteristici clinice al nodulului (dur/elastic, adenopatii laterocervicale) si nu in ultimul rand dorintele pacientului.

Un rol deosebit de important (probabil cel mai important) il are punctia tiroidiana cu ac fin ghidata ecografic (FNAB), deoarece ne ajuta sa descoperim nodulii cu potential malign. Punctia tiroidiana a fost elaboarata si dezvoltata intensiv in Danemarca la sfarsitul anilor 70’ si a capatat treptat un interes deosebit in cadrul comunitatii medicale internationale. Indicatiile punctiei tiroidiene au crescut in ultimele 2 decenii, astazi facand parte din investigatiile uzuale, de rutina ale explorarii nodulilor tiroidieni; in prezent putem sa punctionam sub ghidaj ecografic noduli mici de 0,8-1 cm diametru.

Punctia tiroidiana ghidata ecografic este foarte utila deoarece ofera raspunsuri legate de natura benigna/maligna a unui nodul tirodian, cu o rata foarte mica de posibile complicatii periprocedurale, in conditii de ambulator (spitalizarea nu este necesara).

In cadrul echipei noastre de diagnostic si tratament al patologiei tiroidiene avem atat medici endocrinologi, cat si chirurgi cu mare experienta in chirurgia endocrina. Acest lucru ne faciliteaza o comunicare directa si rapida, interdisciplinara (endocrinolog-chirurg). Scopul nostru este sa gasim cea mai buna solutie pentru fiecare pacient, in timp util.

Sursa: Medicover