Close

April 25, 2016

Hipertensiunea de halat alb

Pentru a intelege ce inseamna hipertensiunea de halat alb trebuie facuta mai intai o scurta sau rapida trecere in revista a ce inseamna hipertensiunea.

Hipertensiunea este o patologie in care complicatiile asupra sistemului vascular, cardiac dar si afectarea sistemului nervos poate fi destul de nociva, insa exista la ora actuala destule metode prin care se poate efectua depistarea cauzelor acestor hipertensiuni.

Se cunosc aproape toate mecanismele de formare a hipertensiunii si la ora actuala exista destule metode terapeutice in majoritar medicamentoase prin care hipertensiunea poate fi tinuta sub control.

Insa mai nou isi face loc inca un termen pe taramul romanesc si anume hipertensiunea de halat alb, adica o hipertensiune care nu este neaparat nociva ci care mai degraba exprima un puseu de tensiune temporar cauzat de prezenta unui cadru medical sau a unui medic (purtator de halat alb) care poate produce acest puseu de tensiune.

Ce se intampla daca de fapt nu este vorba de o hipertensiune de halat alb ci mai degraba o patologie de tensiune arteriala adica de o hipertensiune clasica persistenta de etiologie cardiaca, renala sau din alta cauza.

Chiar daca diagnosticul diferential intre cele doua este mai dificil de stabilit si ramane doar la latitudinea medicului pentru a realiza diferentiarea intre cele doua este bine a exista cateva notiuni de acest gen si ale pacientului despre ce inseamna una si ce inseamna cealalta.

Sursa: Sfatulmedicului