Pediatrie
Pediatria este ramura medicinei care se ocupa cu descrierea diagnosticului si tratamentului bolilor copilului de la nastere pana la adolescenta.
Spre deosebire de alte specialitati medicale, pediatria nu se ocupa de o boala (ca de exemplu fiziologia) sau de un aparat sau sistem (ca de exemplu cardiologia), ci de patologia unei perioade foarte intinse (si in multe privinte decisiva) din viata individului.
Caracterul esential al varstei, ce constituie preocuparea pediatriei, este procesul de crestere, care are doua laturi fundamentale: acumularea de masa organica si diferentierea, adica modificarea formei si structurii diferitelor tesuturi si organe.
Justificarea pediatriei ca specialitate deriva din aceea ca organismul in crestere are unele particularitati care trebuie cunoscute pentru a se putea preveni sau trata abaterile de la normal si bolile care survin in timpul procesului de crestere.
Pediatria nu se invata ca disciplina aparte, ci la specialitati inrudite (obstetrica, medicina interna). In ultimii 50 de ani, gratie dezvoltarii terapiei preventive si curative s-au facut mai multe progrese in pediatrie decat in ultimele 2 milenii.